Krvné skupiny

Horoskopy

Moderátori: Brandon, Správci

Jana

Krvné skupiny

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:25

KRVNÉ SKUPINY
V dávnych časoch v Ázii snúbencom odobrali krv a spojili ju v jednej nádobe. Ak zmes zostala v tekutom stave, znamenalo to, že bohovia podporujú manželstvo a zabezpečia mu šťastie. V súčasnosti svet znovuobjavuje význam krvných skupín a charakteru, ktorý s nimi súvisí, aj keď, pravda, v iných súvislostiach ako kedysi.
Vďaka hematológii dnes vieme, že spájanie krvi závisí od zhodnosti krvných skupín. Po spojení nestuhnú len rovnaké skupiny (A s A, B s B, AB s AB, O s O). Súčasná psychohematológia - veda zaoberajúca sa vplyvom krvných skupín na osobnosť človeka - nezdieľa názor dávnych aziatov. Naopak, tvrdí, že dobrý pár môžu vytvoriť iba žena a muž s rozdielnymi krvnými skupinami.
Vhodné kombinácie Nevhodné kombinácie
A + 0,B .................... A + AB
B + A,AB .....................B + 0
AB+ 0,B .....................AB+ A
0 + A, AB .....................0 +B

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:27

O
Ľudia s krvnou skupinou O sú aj dnes viac ako iní odolní voči stresu. Monotónnosť ich nudí, potrebujú zmenu, neznášajú rutinu. Povahou sú optimisti, vždy ochotní riskovať, hazardovať. Sú to spontánni nadšenci, žijú najmä v súčasnosti. Zriedkavo mávajú komplexy. Zaujímajú sa o veľa vecí, ale povrchne, nemajú čas a chuť hlbšie skúmať veci. Sú komunikatívni, harmonickí, ale vedia sa brániť, ak ich ktosi napadne. Rýchlo však zabúdajú na urážky. Sú dobrými šéfmi i podriadenými, ale len vtedy, keď si môžu šéfa ceniť a vážiť.

Veľmi dobre pracujú v kolektíve, ak majú presne určené povinnosti. Kritika ich deprimuje, chvála im dáva krídla. V priateľstve sú dôverčiví a lojálni, majú "srdce na dlani". Radi o sebe hovoria, ale iba v úzkom kruhu priateľov. Dav ich znervózňuje. V láske sú verní, veľa vyžadujú, hľadajú citovú bezpečnosť a fyzickú rozkoš. Ak u partnera nájdu jedno i druhé, nie sú neverní. K rodine sú sentimentálni, srdeční, radi prejavujú svoje city, ochraňujú ju.

A
Objavila sa, keď ľudia začali viesť usadlý spôsob života, keď sa stávali roľníkmi. Podmienky života si už nevyžadovali boj o prežitie, ale značnú fyzickú námahu, systematickú prácu. O vodcovstve už nerozhodovala sila, ale skúsenosť a schopnosť dohovoriť sa so skupinou, diplomacia. Hoci žili v spoločenstvách, každá rodina pracovala pre seba. Neboli vystavení veľkým stresom, nepotrebovali byť veľmi psychicky odolní.

"Áčka" sú napohľad príjemné, pokojné, vyrovnané. Neznášajú však náhle zmeny. Musia mať nejaké miesto, kde si ich rozorvané nervy môžu oddýchnuť. Tempo súčasného života spôsobuje, že mnohé "Áčka" sú nervózne, neisté. Rozhodnutia prijímajú po hlbokej analýze. Nemajú radi otvorenú konfrontáciu - svoje ciele dosahujú presviedčaním a niekedy aj ľsťou. Sú stále v úsudkoch majú však tendenciu podliehať svojej precitlivenosti: sú impulzívne, vybuchujú náhlym hnevom.

"Áčka" sú veľkými individualistami, neradi závisia od iných. Nepočúvajú cudzie rady. Pracujú aktívne, ale vedia aj intenzívne leňošiť. Dobre sa cítia v neveľkých skupinách, kde sa všetci poznajú. Neradi využívajú svoju autoritu, hoci majú vrodené vodcovské schopnosti. Vedia bezhranične milovať i nenávidieť. Sú estéti a idealisti. Veľmi sa viažu na ľudí a veci. Potrebujú, aby ich blízki akceptovali, inak sú nešťastní. Rodinu si cenia nadovšetko - veľa zo seba dávajú, ale aj veľa požadujú. Uprednostňujú partnerstvo pred vlastnením, a to aj vo vzťahu k deťom.

B
Kočovníci premiestňujúci sa s obrovskými stádami zvierat viedli ťažký život plný nebezpečenstiev. Zvykli si preto na boj a prekonávanie ťažkostí osudu. Spoločenské vzťahy boli u nich komplikovanejšie ako u prvotných lovcov. Vyžadovali si nielen silu, ale aj dôvtip. Vodcami sa stávali tí, ktorí boli najlepšími diplomatmi a poznali rôzne finesy.

Ako partneri sú veľmi starostliví za podmienky, že "druhý polička" zodpovedá všetkým ich požiadavkám. Doma musia byť šéfmi a ťažko sa nepodriadiť ich dominancii. Pokus zachovať si vlastný názor môže viesť k permanentnému boju.

AB
Je najzriedkavejšia (tvorí iba 4 percentá populácie) a najmladšia. Vytvorila sa sotva pred 10 - 12 tisíc rokmi. U osôb tohto typu sa spájajú vlastnosti predkov A a B, tvoriac ťažko vysvetliteľnú zmes. Po "predkoch B" dedia napríklad dokonalé adaptačné schopnosti, po "predkoch A" poddajnosť voči stresom.

Osoby s krvnou skupinou AB sú plné vnútorných rozporov, emočne nestabilné. Bývajú zároveň slabé aj silné, depresívne i euforické, mierumilovné i egocentrické. Monotónnosť ich ničí a znechucuje alebo uvádza do stavu apatie. Neznášajú vynútenú nečinnosť, musia mať pocit, že sú potrebné. Mávajú rôznorodé záujmy, túžia po vedomostiach. Ako šéfovia sú nevyvážení: raz tyrani, inokedy dobráci. Keď sú v podriadenom postavení, ťažko ich riadiť, počúvajú iba "ľudského", chápavého šéfa. V práci ich treba kontrolovať, lebo im často chýba pocit zodpovednosti. Sú úprimní, veľmi priateľskí. Prejavy ich pripútanosti však neraz bývajú povrchné. Radi poskytujú služby, najmä ak je to na cudzí účet. Hoci vo všeobecnosti majú veľmi dobré nápady, často im chýba sila a vôľa, aby dosiahli konkrétne efekty. Dokážu sa mobilizovať najmä vtedy, keď im dosiahnutie cieľa garantuje naozaj veľké zisky. Vo všeobecnosti nevyžadujú veľa ani od seba, ani d iných. Ľahko sa zaľúbia a odľúbia. Schopní nevery, ľahko ju odpustia partnerovi. Všade, kde sa ocitnú, túžia po harmónii. Doma dokážu vytvoriť srdečnú atmosféru, ak ide všetko podľa ich predstáv.

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:28

VŠEOBECNÉ KROKY VEDÚCE K ODSTRÁNENIU KONDIČNÝCH PROBLÉMOV
PRE KRVNÚ SKUPINU „A“
HLAVNÉ CIELE :
 Posilniť imunitný systém
 Prísun protirakovinových antioxidantov
 Prevencie infekcií
 Posilniť srdce
Čo robiť proti nadváhe :
 Nejesť mäso, tučné mliečne výrobky, veľkú fazuľu a nadbytok pšenice (predovšetkým chlieb a zákusky)
 Cvičiť s menšou intenzitou zaťaženia
Usmernenie stravovania:
Mäso, mäsové výrobky
 Potraviny : kura, moriak, sliepka
 Ako jedy : bažant, hus, hovädzie, pečeň, kačka, jahňacina, zajac, slanina, srdce, šunka, bravčové, zverina, teľacie
Ryby a morské produkty
 Ako lieky : ryby s bielym mäsom, kapor, losos, makrela, morská šťuka, pstruh, sardinky, treska
 Potraviny : morský mäkkýš, jeseter, šťuka, tuniak, žralok
 Ako jedy : ančovičky, chobotnica, kaviár, krab, rak, sleď, sumcovité ryby, údený losos, ustrice, úhor, žaby
Mlieko
 Ako lieky : sójové mlieko, sójový syr
 Potraviny : jogurt nízkotučný, jogurt s ovocím, kefír, kozie mlieko, kozí syr, Ricotta
 Ako jedy : ementál, hermelín, kravské mlieko, maslo, mlieko plnotučné, mlieko odstredené, srvátka, syr, zmrzlina
Vajcia : max. 3 týždenne
Tuky a oleje
 Ako lieky : olivový olej
 Potraviny : repkový olej
 Ako jedy : bavlníkový olej, kukuričný olej, arašidový olej, sezamový olej
Orechy a semená
 Ako lieky : arašídy, arašídové maslo
 Potraviny : gaštany jedlé, lieskové orechy, mak, mandle, sezamové semená, slnečnicové semená, vlašské orechy (sú tučné!)
 Ako jedy : kešu, para orechy, pistácie
Obilniny:
 Ako lieky: pohánka, pohánkové krúpy
 Potraviny: burizóny, jačmeň, kukuričná kaša, ovos, ryža, žito
 Ako jedy: musli, pšenica, pšeničná kaša, pšeničné otruby, škrob
Chlieb a pečivo
 Ako lieky : chlieb z naklíčenej pšenice, chlieb zo sójovej múky
 Potraviny: bagety pšeničné, chlieb bezlepkový, chlieb žitný, chlieb z hnedej ryže, chlieb vločkový, proso, kukuričné sucháre
 Ako jedy : chlieb celozrnný pšeničný, chlieb celozrnný, chlieb vysokoproteínový, pšenica, sucháre anglické, sucháre z pšeničných otrúb
Obilie a cestoviny
 Ako lieky : múka ovsená, múka ryžová, múka žitná
 Potraviny : kuskus, múka grahamová, múka z jačmeňa, múka z pšenice špaldy, múka z tvrdej pšenice, múka z naklíčenej pšenice, múka obsahujúca lepok, ryža, cestoviny z pšenice špaldy
 Ako jedy : múka biela, múka celozrnná pšeničná, cestoviny špenátové
Strukoviny
 Ako lieky : šošovica, fazuľa, hrach čiernooký, sója červená
 Potraviny : bôb, fazuľa biela, fazuľa cannelliny, hrach
 Ako jedy : fazuľa mesiačiková, fazuľa obyčajná, fazuľa červená, fazuľa modrá
Zelenina, hríby
 Ako lieky : artičoky, brokolica, cibuľa červená, cibuľa žltá, čakanka, cesnak, kapusta, chren, púpavové listy, mrkva, petržlen, repa, špenát, tofu, šalát rímsky
 Potraviny : avokádo, zeler, cibuľa zelená, cuketa, červená repa, fenikel, horčica listová, morské riasy, olivy zelené, kukurica, reďkovka, šalát
 Ako jedy : zemiaky biele, zemiaky červené, fazuľa mesiačiková, hríby, olivy, paprika, paradajky
Ovocie
 Ako lieky : ananás, čučoriedky, citróny, figy, grapefruit, marhule, slivky, čerešne
 Potraviny : egreš, broskyne, ďatle, hroznové víno, hrušky, jablká, jahody, kiwi, maliny, melón, nektarinky, pomaranč maloplodý, ríbezle
 Ako jedy : banány, kokosové orechy, mandarínky, mango, melón ananásový, melón muškátový, papája, pomaranče
Šťavy
 Ako lieky: ananás, zeler, citrónová šťava, čerešne, grapefruit, marhule, mrkva, slivky
 Potraviny : hroznové víno, jablčná šťava, jablčný mušt, zeleninové šťavy
 Ako jedy : papája, pomaranč, paradajková šťava
Korenie
 Ako lieky : cesnak, melasa, sójová omáčka, tamari (druh sójovej omáčky), zázvor
 Potraviny : agar, aníz, bazalka, bobkový list, cukor biely, cukor hnedý, cukor trstinový, čokoláda, estragon, horčica sušená, javorový sirup, kari, klinčeky, kôpor, kukuričný škrob, majránka, mäta, med, muškátový orech, nové korenie, oregano, paprika, pažítka, petržlen, rozmarín, škorica, šafrán, tymián, vanilka
 Ako jedy : chilli, jablčný ocot, čierne korenie, vinný ocot, želatína
Chuťové prísady
 Ako lieky : horčica
 Potraviny : džem (z prijateľného ovocia!!!), marináda kyslá, marináda sladká, marinovaný kôpor, šalátové dresingy (nízkotučné), želé (z prijateľného ovocia)
 Ako jedy : kečup, majonéza, ocot, worchestrová omáčka
Bylinkové čaje
 Ako lieky : aloe, harmanček, hloh, kozlík lekársky, lopúch, šípky, echinacea, trezalka, zázvor, zelený čaj, žeň-šen
 Potraviny: breza, čierne ríbezle, dub biely – kôra, horec, chmel, jahodník – list, pastierska kapsička – tobolka, lipa, mäta pieporná, materina dúška, moruša, púpava, petržlen, podbeľ
 Ako jedy : vlákna kvitnúcej kukurice
Ostatné nápoje
 Ako lieky : červené víno, káva, káva bez kofeínu, zelený čaj
 Potraviny : biele víno
 Ako jedy : čierny čaj bez kofeínu, destiláty, limonády, minerálky, pivo, sýtené nápoje

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:29

PRE KRVNÚ SKUPINU „O“
HLAVNÉ CIELE :
 Podpora metabolizmu
 Podpora krvnej zrážanlivosti
 Prevencia zápalov
 Stabilizácia funkcie štítnej žľazy
Čo robiť proti nadváhe:
 Nejesť kukuricu, fazuľu obyčajnú, modrú fazuľu, šošovicu, kapustu, ružičkový kel, karfiol, horčicu
 Cvičenie – je významné pre odstránenie stresu
Usmernenie stravovania :
Mäso, mäsové výrobky
 Ako lieky : bizónie, hovädzie, pečeň jahňacina, srdce, teľacina, divina
 Potraviny : bažant, kačica, králik, morka, prepelica, kura, sliepka
 Ako jedy : hus, slanina, šunka, bravčové
Ryby a morské produkty
 Ako lieky: losos, makrela, pstruh, sardinky, sleď, šťuka, treska
 Potraviny : ančovičky, rak, kapor, krab, morský pstruh, tuniak, úhor, ustrice, žaby, žralok
 Ako jedy : barakuda, chobotnica, kaviár, sleď marinovaný, mušle, údený losos
Mlieko
 Ako lieky: MALÉ MNOŽSTVÁ!! SÚ ŤAŽKO STRÁVITEĽNÉ!!!
 Potraviny: kozí syr, maslo, mozzarella, sójové mlieko, tofu
 Ako jedy: camembert, cottage, čedar, eidam, ementál, gouda, hermelín, jogurty, kefír, kozie mlieko, parmezán, mlieko všeobecne, zmrzlina
Vajcia : max. 4-5 týždenne
Tuky a oleje
 Ako lieky: olivový olej
 Potraviny : repkový olej, olej z tresky, sezamový olej
 Ako jedy: kukuričný olej, arašídový olej
Orechy a zrniečka
 Ako lieky: tekvicové zrniečka, vlašské orechy
 Potraviny: mandle, mandľové maslo, gaštany jedlé, sezamové semená, slnečnicové semená, píniové orechy
 Ako jedy: para orechy, pistácie, arašídy, mak
Obilniny
 Potraviny: pohánka, jačmeň, ryžová kaša, burizóny
 Ako jedy: kukuričné lupienky, polenta, pšeničná kaša, ovsená kaša, ovsené vločky
Chlieb a pečivo
 Ako lieky: chlieb z naklíčených zŕn
 Potraviny: chlieb z hnedej ryže, ryžový koláč, chlieb VITA
 Ako jedy : bagety, kukuričné pečivo, pšenica tvrdá
Obilie a cestoviny
 Ako lieky: POTREBNÉ OBMEDZOVAŤ!!!
 Potraviny: múka z jačmeňa, múka ryžová, pohánky, ryža biela, hnedá, divoká indiánska
 Ako jedy : múka pšeničná, múka ovsená, múka biela, múka celozrnná pšeničná, múka grahamová, kuskus
Strukoviny
 Ako lieky: fazuľa, hrach čiernooký
 Potraviny: bobkový list, fazuľa, hrach, hrachové lusky, sójové boby
 Ako jedy : fazuľa šarlátová, modrá, šošovica červená, obyčajná, zelená
Zelenina, hríby
 Ako lieky: artičoky, zemiaky sladké, brokolica, cibuľa červená, žltá, cesnak, kel, chren, petržlen, pór, repa, špenát
 Potraviny: bambusové výhonky, zeler, cibuľa zelená, fenikel, hríby abalone, enoku, portobello, hrach, gaštan jedlý, kôpor, rasca, koriander, mrkva, uhorka, olivy zelené, paprika zelená, paprika žltá, paradajky, reďkovka, tofu, zázvor
 Ako jedy : avokádo, zemiaky biele, zemiaky červené, horčica, hríby bežné, shitake, ružičkový kel, kukurica, karfiol, olivy čierne, olivy grécke, španielske, kapusta biela, červená, čínska
Ovocie
 Ako lieky : figy, slivky
 Potraviny: ananás, egreš, banány, broskyne, brusnice, citróny, ďatle, grapefruit, hroznové víno – Concord, hroznové víno – čierne, hroznové víno – červené, hroznové víno – zelené, hrušky, jablká, kiwi, limety, maliny, mango, melón, nektarinky, hrozienka, papája, pomaranč maloplodý, čerešne
 Ako jedy : jahody, kokosové orechy, mandarinky, melón, pomaranče
Šťavy
 Ako lieky : ananás, čierne čerešne, slivky
 Potraviny: zeler, hroznové víno, grapefruit, marhule, mrkva, uhorka, papája, paradajková šťava s citrónom, zeleninové šťavy
 Ako jedy : jablková šťava, jablčný mušt, pomaranč, šťava z kapusty
Korenie
 Ako lieky : kajenské korenie, kari, kurkuma, petržlen
 Potraviny : anýz, bazalka, bergamot, bobkový list, cukor biely, cukor hnedý, cesnak, čokoláda, estragon, horčica, chillli, javorový sirup, kôpor, koriander, chren, majoránka, med, melasa, nové korenie, pažítka, paprika, čierne korenie, rozmarín, ryžový sirup, sójová omáčka, soľ, šafrán, šalvia, tymián
 Ako jedy : jablčný ocot, kapary, kukuričný sirup, kukuričný škrob, muškátový orech, korenie biele, korenie čierne, škorica, vanilka, vínny ocot biely, vínny ocot červený
Chuťové prísady
 Potraviny : horčica, jablkový pretlak, majonéza, šalátové dresingy, worchestrová omáčka
 Ako jedy : kečup, marináda kyslá, marináda sladká, marinovaný kapor, sterilizovaná zelenina
Bylinné čaje
 Ako lieky : americký Jim, chmel, kajenské korenie, lipa, šípky, zázvor
 Potraviny: breza bradavičnatá, dub biely – kôra, harmanček, materina dúška, šalvia, zelený čaj, žeň-šen
 Ako jedy : aloe, kokos, lopúch, podbeľ
Ostatné nápoje
 Ako lieky : minerálky, sóda
 Potraviny : biele víno, červené víno, pivo, zelený čaj
 Ako jedy : cola, čierny čaj, čierny čaj bez kofeínu, destiláty, káva, káva bez kofeínu, limonády

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:29

PRE KRVNÚ SKUPINU „B“
HLAVNÉ CIELE :
 Zladenie stravy
 Zlepšenie účinnosti inzulínu
 Posilnenie protivírusovej imunity
 Zlepšenie bystrosti a koncentrácie
Čo robiť proti nadváhe :
 Nejesť šošovicu, kukuricu, arašidy, sezam, pohánku, pšenicu a kurence
 Jesť zeleninu, vajcia, odtučnené mlieko a pečeň
Usmernenie stravovania :
Mäso, mäsové výrobky
 Ako lieky : jahňacina, králik, divina
 Potraviny : bažant, bizón, hovädzie, pečeň, morka, teľacina
 Ako jedy : hus, kačica, kura, slanina, sliepka, srdce, šunka, bravčovina
Ryby a morské produkty
 Ako lieky : kaviár, losos, makrela, morský pstruh, sardinky, šťuka, treska
 Potraviny : kalmár, kapor, pstruh dúhový, sleď, tuniak, žralok
 Ako jedy : ančovičky, barakuda, rak, losos, krab, mušle, ustrice, žaby, korytnačky
Mlieko
 Ako lieky : cottage, jogurt mrazený, ovocný, kefír, kozie mlieko, mozarella, ricotta
 Potraviny : camembert, čedar, eidam, ementál, gouda, gruyére, hermelín, karlsberg, maslo, plnotučné mlieko, parmezán, sójové mlieko
 Ako jedy : syr plesňový, zmrzlina
Vajcia : tak 3-4 týždenne
Tuky a oleje
 Ako lieky : olivový olej
 Potraviny : olej z treščej pečene
 Ako jedy : kukuričný olej, arašídový olej, repkový olej, sezamový olej, slnečnicový olej
Orechy a zrniečka
 Ako lieky: žiadne orechy a zrniečka nie sú celkom vhodné !!!
 Potraviny : jedlé gaštany, mandle, para orechy, vlašské orechy
 Ako jedy : arašidy, arašidové maslo, kešu, mak, píniové orechy, pistácie, sezamové zrniečka, slnečnicové semená
Obilniny
 Ako lieky : ovos, ovsená kaša, ovsená múka, proso, ryža
 Potraviny : musli, ryžová kaša
 Ako jedy : jačmeň, kukuričná kaša, kukuričné lupienky, pohánka, pšenica, žito
Chlieb a pečivo
 Ako lieky : chlieb z celozrnnej múky, ryžový koláč
 Potraviny : chlieb bezlepkový, chlieb vločkový, chlieb zo sójovej múky
 Ako jedy : bagety, chlieb celozrnný, chlieb VITA, kukuričné pečivo
Obilniny a cestoviny
 Ako lieky: múka ovsená, múka ryžová
 Potraviny : múka biela, múka grahamová, ryža basmati, ryža biela, hnedá, špenátové cestoviny
 Ako jedy : múka celozrnná pšeničná, múka z tvrdej pšenice, ryža prírodná, kuskus, artičokové cestoviny
strukoviny
 Ako lieky : fazuľa mesačná, fazuľa obyčajná, fazuľa modrá, sója červená
 Potraviny : fazuľa biela, fazuľa cannellini, fazuľa červená, fazuľa severná, fazuľa zelená, hrach
 Ako jedy : šošovica červená, šošovica obyčajná, šošovica zelená, fazuľa aduke, azuki, čierna, hrach čiernooký
zelenina, hríby
 Ako lieky : zemiaky, zemiaky sladké, brokolica, červená repa, červená repa, hríby shiitake, horčica, kel, ružičkový kel, karfiol, mrkva, paprika zelená, paprika žltá, paprika červená, kapusta biela, červená, čínska
 Potraviny : bambusové výhonky, zemiaky biele, zemiaky červené, zeler, cibuľa červená, cibuľa zelená, cibuľa žltá, cuketa, cesnak, fenikel, špargľa, kôpor, chren, uhorka, pór, repa, špenát, zázvor
 Ako jedy : artičoky, avokádo, tekvica, kukurica biela, kukurica žltá, olivy čierne, olivy grécke, paradajky, reďkovka, tofu
Ovocie
 Ako lieky : ananás, banány, papája, hroznové víno Concord, hroznové víno čierne, hroznové víno červené, hroznové víno zelené
 Potraviny : egreše, broskyne, citróny, ďatle, figy, jablká, jahody, kiwi, limeta, maliny, mandarinky, mango, melón, marhule, nektarinky, pomaranče, hrozienka, ríbezle, slivky, čerešne
 Ako jedy : granátové jablko, kokosové orechy
Šťavy
 Ako lieky : ananás, hroznové víno, papaja, šťava z kapusty
 Potraviny : zeler, citrónová šťava, čierne čerešne, grapefruit, jablková šťava a jablčný mušt, marhule, uhorky, pomaranč, slivky
 Ako jedy : paradajková šťava
Korenie
 Ako lieky : kari, chren, kajenské korenie, petržlen, zázvor
 Potraviny : anýz, bazalka, cukor biely, hnedý, cesnak, čokoláda, estragon, horčica, chilli, jablkový ocot, javorový sirup, kapary, rasca, kôpor, koriander, majoránka, med, melasa, muškátový orech, oregano, paprika, pažitka, rozmarín, sójová omáčka, soľ, šafrán, tymián, vanilka, vinný ocot biely a červený
 Ako jedy : kukuričný sirup, kukuričný škrob, mandľový extrakt, nové korenie, korenie čierne, korenie biele, škorica, želatína
Chuťové prísady
 Potraviny : džem, horčica, jablkové maslo, majonéza, marináda kyslá, marináda sladká, šalátové dresingy, worchestrová omáčka
 Ako jedy : kečup
Bylinkové čaje
 Ako lieky : petržlen, šalvia, šípky, zázvor, žeň-šen
 Potraviny : breza bradavičnatá, harmančekový, jablkový, jahodový list, lopúch, zelený čaj
 Ako jedy : aloe, chmeľ, lipa
Ostatné nápoje
 Ako lieky : zelený čaj
 Potraviny : biele víno, čierny čaj, čierny čaj bez kofeínu, červené víno, káva, káva bez kofeínu, pivo
 Ako jedy : destiláty, minerálky, sóda, limonády, cola

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:31

PRE KRVNÚ SKUPINU „AB“
HLAVNÉ CIELE :
 Posilnenie imunitného systému
 Dodávanie protirakovinových antioxidantov
 Posilnenie srdca
Čo robiť proti nadváhe
 Nejesť červené mäso, veľkú fazuľu, semienka, kukuricu, pohánku pšenicu
 Jesť tofu, morské produkty – s výnimkou nevhodných, zeleninu, riasy, ananás
Usmernenie stravovania :
Mäso, mäsové výrobky
 Ako lieky : jahňacie, zajačie, morčacie
 Potraviny : bažant, pečeň
 Ako jedy : hovädzie, hus, kačka, kura, slanina, sliepka, srdce, šunka, teľacie, bravčové, zverina
Ryby a morské produkty
 Ako lieky : losos, makrela, mäkkýše, pstruh dúhový, pstruh morský, sardinky, šťuka, šťuka morská, treska, tuniak
 Potraviny : jazyk morský, kosatka, kalmáre, kapor, kaviár, morský mečúň, sleď čerstvý, sumcovité ryby, žralok
 Ako jedy : ančovičky, barakuda, chobotnica, krab, losos údený, rak, sleď marinovaný, lastúry, treska škvrnitá, úhor, ustrica, žaby, korytnačky
Mlieko
 Ako lieky : mozarella, kozie mlieko, kozí syr, kefír, jogurt, kyslá smotana, Ricotta
 Potraviny : eidam, ementál, karlsberg, sójové mlieko, sójový syr, srvátka, syr krémový, syr švajčiarsky
 Ako jedy : camembert, hermelín, maslo, mlieko plnotučné, parmezán, provolone, syr plesňový, zmrzlina
Vajcia: odporúča sa tak 3-4 ks týždenne
Tuky a oleje
 Ako lieky : olivový olej
 Potraviny : olej z ľanového semena, podzemnicový olej, repkový olej
 Ako jedy : bavlníkový olej, kukuričný olej, sezamový olej, slnečnicový olej
Orechy a semená
 Ako lieky : arašidy, arašidové maslo, gaštany jedlé, vlašské orechy
 Potraviny : hikorové orechy, kešu, mandle, mandľové maslo, para orechy, pistácie
 Ako jedy : lieskové orechy, mak, sezamové semená, sezamové maslo, slnečnicové semená
Obilniny
 Ako lieky: burizóny ryžové, ovos, ovsené otruby, pšenica, ryžové otruby
 Potraviny : jačmeň, musli, pšenica drvená, pšeničná kaša, pšeničné klíčky, ryžová kaša
 Ako jedy : kukuričná kaša, kukuričné lupienky, pažítka, pohánkové krúpy
Chlieb a pečivo
 Ako lieky : chlieb krehký žitný, chlieb z hnedej ryže, chlieb z naklíčenej pšenice, chlieb z naklíčených zŕn, chlieb zo sójovej múky, chlieb žitný VITA, proso, ryžový koláč
 Potraviny : bagety, chlieb bezlepkový, chlieb celozrnný pšeničný, chlieb s vysokým obsahom bielkovín, chlieb viaczrnný, chlieb vločkový, chlieb z pšenice, pečivo z ovsených otrúb, pečivo z špeničných otrúb, pšenica tvrdá, pšeničný maces
 Ako jedy : pečivo kukuričné
Obilie a cestoviny
 Ako lieky : múka ovsená, múka ryžová, múka žitná, múka z naklíčenej pšenice, ryža
 Potraviny : kuskus, múka biela, múka celozrnná pšeničná, múka grahamová, múka obsahujúca lepok, múka z jačmeňa, múka z pšenice, cestoviny špenátové
 Ako jedy : krúpy pohánkové
Strukoviny
 Ako lieky : šošovica zelená, fazuľa červená, fazuľa modrá, fazuľa strakatá, sója červená
 Potraviny : šošovica červená, šošovica obyčajná, fazuľa biela, fazuľa severná, fazuľa zelená, fazuľa struky, hrach, hrachové struky
 Ako jedy : fazuľa, hrach čiernooký
Zelenina, hríby
 Ako lieky : zemiaky, zemiaky sladké, brokolica, zeler, červená repa, cesnak, horčica listová, kel, karfiol, listy púpavy, petržlen, tofu
 Potraviny : bambusové výhonky, zemiaky biele, zemiaky červené, cibuľa, cuketa, čakanka, fenikel. Hríby, hríb enoki, hríb portobello, kel ružičkový, gaštan jedlý, koriander, chren, mrkva, olivy grécke, olivy španielske, olivy zelené, paradajky, roketa siata, repa, šalát hlávkový, špenát, tekvica – všetky druhy, zázvor, kapusta biela, červená a čínska
 Ako jedy : artyčoky, avokádo, fazuľa, hríby abalone, hríby shiitake, kukurica biela, kukurica žltá, olivy čierne, paprika červená, paprika zelená, paprika žltá, reďkovka (aj naklíčená)
Ovocie
 Ako lieky : ananás, egreš, citróny, figy čerstvé, figy sušené, grapefruit, hroznové víno Concord, hroznové víno čierne, hroznové víno červené, hroznové víno zelené, kiwi, čerešne
 Potraviny : čučoriedky, broskyne, ďatle, hrušky, jablká, jahody, limeta, maliny, mandarinky, melón, marhule, nektarinky, papája, pomaranč maloplodý, hrozienka, ríbezle čierne, ríbezle červené
 Ako jedy : banány, jablko granátové, kokosové orechy, mango, pomaranče
Šťavy
 Ako lieky : zeler, čierne čerešne, hroznové víno, mrkva, papája
 Potraviny : ananás, citrónová šťava, grapefruit, jablčná šťava, jablčný mušt, marhule, slivky
 Ako jedy : pomaranč
Korenie
 Ako lieky : cesnak, kari, chren, petržlen
 Potraviny : agar, bazalka, bergamot, bobkový list, cukor biely, cukor hnedý, cukor trstinový, čokoláda, estragon, horčica sušená, javorový sirup, kôpor, koriander, kurkum, majoránka, med, melasa, morské riasy, muškátový oriešok, paprika, pažítka, ryžový sirup, škorica, sójová omáčka, soľ, šafrán, šalvia, vanilka
 Ako jedy : jablčný ocot,(cidre), jačmenný slad, chilli, kapary, kukuričný sirup, kukuričný škrob, mandľový extrakt, nové korenie, vínny ocot, želatína
Chuťové prísady
 Potraviny : džem (z prijateľného ovocia !!), horčica, majonéza, ocot, šalátové dresingy (nízkotučné), želé (z prijateľného ovocia)
 Ako jedy : kečup, marináda kyslá, marináda sladká, worchestrová omáčka
Bylinkové čaje
 Ako lieky : harmanček, jahodník – list, lopúch, šípky, echinacea, zázvor, zelený čaj, žeň-šen
 Potraviny : breza, jablčník obyčajný, malinovník – list, mäta pieporná, materina dúška, moruša, púpava, petržlen, šalvia
 Ako jedy : aloe, horec, chmel, lipa, grécke seno, podbeľ, vlákna kvitnúcej kukurice
Ostatné nápoje
 Ako lieky : káva, káva bez kofeínu, zelený čaj
 Potraviny : vínny ocot, biele víno, červené víno, minerálky, pivo, sóda
 Ako jedy : čierny čaj, čierny čaj bez kofeínu, cola, destiláty, limonády

Jana

Príspevokod užívateľa Jana » 03 Aug 2008, 21:32

JEDLÁ A NÁPOJE PRE ACIDOBAZICKÚ ROVNOVÁHU
 Vychádza z princípu, že pre zachovanie životaschopnosti ľudského organizmu je potrebné udržiavať optimálnu hodnotu acidobázickej rovnováhy, ktorá sa pohybuje medzi 6,8 až 7,8 pH – ak strava obsahuje veľa kyselinotvorných potravín, hodnoty tejto rovnováhy sa vychyľujú do kyslej oblasti, čo môže viesť k vzniku mnohých ochorení (dna, žlčové a obličkové kamene, reumatické ochorenia, kazivosť zubov a rednutie kostí, strata pružnosti a praskanie tepien a žíl, kŕčové žily)
 Pri nadbytku kyselinotvorných potravín v strave sa vyčerpávajú rezervy zásaditých látok v tkanivách (kosti, zuby) a nastáva demineralizácia týchto tkanív

 Potrava má byť slabo zásadotvorná – krv musí byť zásobovaná zásaditými prvkami potrebnými na neutralizáciu kyslých odpadov metabolizmu, ktoré môžu byť pre organizmus toxické
 Najoptimálnejší pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín je 20:80 – je najbezpečnejší z hľadiska zachovania dobrého zdravia
 Zásadotvorné potraviny: zelenina (okrem šošovice a kukurice), ovocie ( okrem hrozienok, sliviek a čučoriedok), sója, fazuľa, mandle, lieskové orechy, para orechy, mlieko, zemiaky
 Kyselinotvorné potraviny: mäso, ryby, hydina, vajíčka, syry, obilniny, vlašské a burské orechy
 Neutrálne potraviny: maslo, rastlinný olej, biely cukor
 Kyseliny v organizme sa netvoria len potravou – organizmus okysľuje: sedavý spôsob života, strach, hnev, nenávisť, zloba, sebectvo
 Zásadotvorne naopak pôsobí spánok, cvičenie, pohyb na čerstvom vzduchu, radosť, smiech
JEDLÁ A NÁPOJE PRE HORMONÁLNU ROVNOVÁHU
 Je určená najmä ženám, pretože nesprávna voľba a kombinácia potravy môže spôsobovať hormonálnu nerovnováhu u žien a byť príčinou mnohých problémov spojených s hormonálnou nerovnováhou (migrény, depresie, ťažkosti spojené s menštruáciou...)
 Je potrebné jesť: čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, chudé mäso
 Konzumácia zdravých tukov (oriešky, olivový olej, avokádo) priaznivo vplýva na úpravu hormonálnej nerovnováhy
 Doporučuje sa obmedziť kofeín, cukor, konzervované a rafinované potraviny na minimálne možnú úroveň
ŽIVÁ STRAVA
 Je to tepelne neupravovaná, surová, prirodzená strava s najvyššou výživnou hodnotou – konzumujeme ju v podobe surovej alebo namáčanej rastlinnej stravy (obilniny).
 Keď stravu tepelne upravíme, stráca prirodzenú chuť a tá je potom dodávaná pomocou dochucovadiel (korenie, soľ, cukor, tuk). Priemyselne a ainak upravovaná strava ukladá v našom organizme jedovaté látky. Tie sú príčinou celej škály chorôb a môžu viesť niekedy aj k smrti.
 Pri konzumácii živej stravy nedochádza k intoxikácii organizmu škodlivými látkami, zvyšuje sa odolnosť voči infekčným chorobám, nastáva pravidelné vyprázdňovanie, rastie vitalita, prebieha regeneračný proces v organizme
 Živá strava pomáha pri: nadváhe, zápche, hemoroidoch, ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, bolestiach kĺbov a chrbtice, reumatických chorobách, zápaloch dýchacích ciest, vysokej hladine cholesterolu, vysokom krvnom tlaku, cukrovke, alergiách, paradentóze
 Živá strava predstavuje konzumáciu nasledovných potravín: čerstvá zelenina, čerstvé ovocie, namáčané alebo naklíčené obilniny a strukoviny, orechy, semená, čerstvé (nepasterizované) mlieko, med
JEDLÁ A NÁPOJE S VYSOKÝM OBSAHOM AKTÍVNYCH ENZÝMOV A VITAMÍNOV
 Ide o uprednostňovanie surovej potravy pred tepelne a inak upravovanou potravou – vychádza z princípu, že surové potraviny obsahujú množstvo aktívnych enzýmov a vitamínov. Aktívne enzýmy môžu byť zneškodnené tepelnou úpravou potravy.
 Zneškodnenie enzýmov prirodzene sa nachádzajúcich v potrave spôsobuje, že telo potrebuje vynaložiť väčšie úsilie na strávenie takejto potravy
 Tepelná úprava potravín zneškodňuje tiež vitamíny, koaguluje proteíny, transformuje mastné kyseliny, zneškodňuje prirodzenú vlákninu, predlžuje čas prechodu potravy cez tráviaci trakt.
VŠEOBECNÉ USMERNENIE POHYBOVÝCH AKTIVÍT PRI KONDIČNÝCH PROBLÉMOCH
 Pravidelná a primeraná pohybová aktivita ako súčasť správnej životosprávy je jedným z najjednoduchších a najdôležitejších spôsobov pre udržiavanie zdravia
 Sedavý spôsob života a telesná nečinnosť majú za následok nielen zvyšovanie hmotnosti, ale nesú so sebou najmä zvýšené riziko rozvoja mnohých ochorení (ochorenia srdca, cukrovka, vysoký tlak...)
 Teórie o množstve priaznivých účinkov pri zaradení pohybu do každodenného života zostávajú často len v teoretickej rovine, pretože ľudia často nie sú dostatočne motivovaní, nemajú dostatok času a akákoľvek zmena, pre ktorú sa rozhodnú, dlho nevydrží. Potrebná je úplná zmena životného štýlu – zmena denného režimu, životosprávy, stravy. Dôležité je vytvorenie si vlastného nového obrazu kondície, krásy a zdravia, ktorý môže byť dobrým základom pre dlhodobú motiváciu, vytrvalosť a silu pokračovať a približovať sa k dosiahnutiu tohto obrazu optimálnej kondície, krásy a zdravia.
 Pravidelná telesná aktivita môže byť z pohľadu zdravia prospešná vo viacerých smeroch:
 Spaľuje energiu a tým pomáha regulovať telesnú hmotnosť
 Stimuluje srdcovo-cievne a dýchacie funkcie
 Zlepšuje krvný obeh a prívod krvi k srdcu
 Pomáha zachovať silu svalov a hybnosť kĺbov
 Pomáha spevňovať kosti a zabraňuje ich rednutiu v neskoršom veku
 Napomáha lepšiemu spánku
 Priaznivo vplýva n psychiku a náladu
 Zlepšuje koordináciu a pohotovosť
 Pomáha redukovať vplyv stresu
 Deti a rovnako aj dospelí, ktorí nevykonávajú namáhavú fyzickú prácu, by mali pravidelne cvičiť, aby si zachovali optimálnu hmotnosť, dobrú kondíciu a zdravie
 V staršom veku môže nedostatok telesnej aktivity spôsobiť vznik mnohých ochorení (kŕčové žily, stuhnutie kĺbov), v dôsledku ktorých sa pohybová aktivita ešte viac obmedzí až znemožní – u starších ľudí je preto tiež dôležité pravidelné cvičenie, malo by však byť pohodlné s miernou intenzitou, ideálna je chôdza alebo plávanie
 Základným pravidlom je, že cvičiť treba pravidelne – asi pol až jednu hodinu 3x týždenne (treba si zapamätať, že občasné sporadické cvičenie hoci väčšej intenzity prinesie rovnaký výsledok, môže však byť príčinou presilenia organizmu alebo úrazov !!!)
 Medzi vhodné pohybové aktivity môžeme zaradiť akúkoľvek telesnú aktivitu, ktorá zvyšuje energetický výdaj organizmu nad hodnotu výdaja v pokoji – môžeme sem zaradiť domáce práce, prácu v záhrade a všetky športové aktivity vykonávané buď individuálne, alebo v kolektívoch
 Rozsah pohybovej aktivity v závislosti od veku :
 U malých detí je rozsah pohybovej aktivity prirodzene vyšší (predstavuje okolo 6 hodín denne) a nie je nutné ho umelo regulovať
 Nástupom do školy sa rozsah pohybovej aktivity znižuje – škola zabezpečuje určitú úroveň riadenej telovýchovno-športovej aktivity, ktorá však nie je postačujúca. Predstavuje len okolo 4-6 hodín týždenne, pričom optimálne by rozsah pohybovej aktivity v školskom veku mal byť 23-30 hodín týždenne, minimálne však 20 hod.
 V dospelosti je nutné začleniť pravidelnú pohybovú aktivitu ako jednu z najdôležitejších súčastí zdravého životného štýlu do svojho každodenného života, pričom jej optimálny rozsah by vo veku 18-30 rokov mal byť 16-18 hodín týždenne, vo veku 30-40 rokov 20 hodín týždenne, vo veku 40-50 rokov 25 hodín týždenne, vo veku 50-60 rokov 30 hodín týždenne a vo veku 60-70 rokov 35 hodín týždenne
 Druhy pohybových aktivít: druh pohybovej aktivity je nutné si vyberať prísne individuálne – s ohľadom na záujmy, množstvo voľného času, úroveň zdravia a kondície:
 Aeróbne aktivity zaťažujú predovšetkým dýchací, srdcovo-cievny a nervovo-svalový systém – mali by sa vykonávať podľa možností v prírode, minimálne 2 až 3 x týždenne v rozsahu 30 až 60 minút: chôdza, beh, beh na lyžiach, plávanie korčuľovanie, cyklistika, veslovanie, skákanie cez švihadlo, aerobik
 Silové aktivity sú určené buď na rozvoj silových schopností alebo na zabránenie predčasnej atrofii svalstva a zníženia sily – mali by sa vykonávať minimálne 2 až 3 x týždenne, pričom zaťaženie, by sa malo zvyšovať postupne: kliky, šplhanie, drepy, výskoky, cvičenie s činkami, cvičenie na posilňovacích strojoch
 Koordinačné aktivity sú na zachovávanie úrovne koordinančných schopností (schopnosť riadiť pohyby v čase a priestore), ktorých úroveň sa vekom znižuje – mali by sa vykonávať častejšie (3 až 4 krát týždenne) 15 až 20 minút: badminton, stolný tenis, tenis, basketbal, futbal, volejbal, triafanie do terča
 Aktivity na rozvoj osobnosti, ktorých úlohou je zachovanie rozsahu pohybov vo všetkých kĺboch a v chrbtici – by sa mali vykonávať 3 až 5 x týždenne v rôznych opakovaniach, pričom počet opakovaní sa musí vekom zvyšovať: gymnastika, joga, strečing
PSYCHOSOMATICKÉ PRÍČINY OCHORENÍ A ICH ODSTRÁNENIE
 Psychosomatické príčiny ochorení vychádzajú z princípu, že vedomie, duša a emócie človeka sú neoddeliteľne spojené s telesnou stránkou organizmu, že „choroby duše“ sa prejavujú navonok prostredníctvom funkčného (niekedy aj organického) poškodenia organizmu
 Organizmus v modernom svete je stále viac a viac nútený reagovať na vonkajšie vplyvy stresovými mechanizmami, ktoré sú nechtiac namierené proti organizmu samotnému – ich vplyvom dochádza k narušeniu psychosomatickej rovnováhy, neskôr k poruchám vnútorného prostredia a časom môžu viesť k funkčnému alebo organickému poškodeniu orgánov a k vzniku chorôb.


Návrat na "Astrológia, veštenie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný